Naturvejleder Jørgen Stolz
EEF3F6

Naturvejleder Jørgen Stolz

  • Dragsholm Slotspark
  • Dragsholm Slot park
  • Dragsholm Slot have
  • Dragsholm Slot park
  • Dragsholm Slotspark
  • Dragsholm Slot Madhus

”Slottet ligger i et smørhul med adgang til alle elementer og et rigt udvalg af vilde råvarer”

 

Naturen spiller en helt central rolle i slottets virke ­– ikke blot i form af smukke omgivelser, men også som forrådskammer og oplevelses- og inspirationsrum. En person, der ved mere om slottets omgivelser end de fleste, er naturvejleder Jørgen Stoltz, der med sin store ekspertise er med til at åbne gæsternes øjne for alt det, naturen i Odsherred har at byde på.

Jørgen Stoltz er uddannet Skov- og Landskabsingeniør og har været skovfoged i Odsherred siden 1983. Efterfølgende har han taget en uddannelse som naturvejleder, og i 1992 var han med til at skabe det koncept, der nu går under navnet Skovens Dag.

I den forbindelse begyndte han at arbejde med såkaldt ”vild mad” til både private og erhverv – for eksempel rådyrburgere med østershatte – og derigennem udviklede han et solidt kendskab til brugen af vilde urter, bær og hvad man ellers kan finde og spise i de danske skove.

Det var i kraft af det speciale, at tidligere køkkenchef på slottet Claus Henriksen tog kontakt til Jørgen og indledte et legende og kreativt samarbejde i forhold til det nye, nordisk køkken. Siden er der kommet en ny køkkenchef til, men Jørgen bidrager stadig med naturvandringer, sparring og samarbejde om forskellige grønne projekter.

Naturvandringer med ægte ”sansebombardement”


Jørgen laver naturvandringer for Dragsholm Slot på udvalgte tidspunkter af året og kigger løbende forbi, hvis der er familier, selskaber eller firmaer, der ønsker at opleve naturens rigdom omkring slottet.

”Den længste tur jeg udbyder for slottet bringer gæsterne til både skov, strand og mark, hvor jeg dels fortæller om, hvordan slottet er placeret i forhold til Geopark Odsherred og dels hvordan slottet lader sig inspirere af de lokale fødevarer og landskab. Slottet ligger i et smørhul med adgang til alle elementer og et rigt udvalg af vilde råvarer. Selv Noma kommer hertil for at blive inspirerede og havde da også et samarbejde med slottet om vilde urter på et tidspunkt,” fortæller Jørgen og fortsætter:

”Uanset årstiden har vandringerne fokus på smags- og sanseoplevelser i naturen og glæden ved at blive fortrolig med, hvad man kan finde der. Det er ikke indsamlingsture, hvor folk får en masse med hjem, men det er ture med ægte sansebombardement, hvor folk stifter bekendtskab med en masse ting og ser, dufter, smager og lytter til historier om naturens mangfoldighed.” 

Gæster fra hele verden vil opleve den danske natur


I flere tilfælde koordinerer Jørgen desuden med kokkene på slottet, så gæsterne på hans vandringer oplever de ting, de senere får serveret på tallerkenen. ”Det giver en god helhedsoplevelse,” som han siger.

Og det er ikke kun danskere, der ønsker at blive klogere på naturen i Odsherred. Ifølge Jørgen er det en stor fordel ved hans samarbejde med slottet, at han kommer i kontakt med en masse spændende, udenlandske turister.

”Det giver mig altid stor fornøjelse at få lov til at videregive min begejstring for naturen til slottets gæster, og jeg har haft mange spændende og givende oplevelser som guide gennem tiden. Jeg har for eksempel haft en person med på tur, der kom helt fra Australien for at smage slottets mad. Gæsten skulle ud for at se, hvad det var for et forråd, der kunne samles, og var meget begejstret for vores måde at bruge naturen på.”

På slottet er vi utroligt glade for vores samarbejde, og det er med stor stolthed, at vi sender vores gæster ud i naturen med Jørgen som kyndig guide og medrivende fortæller.

 

Læs mere om Jørgen Stoltz og hans arbejde med naturen i Odsherred.